Egy belevaló fotóstúdió

Egy valamire való fotóstúdió esetében elmondható, hogy szeretik az oda látogatók, akik közül természetesen kikerülnek majd a rendszeresen vissza-visszajáró vendégek, fotósok is. Egy fotóstúdió életében ez nagy szó, hiszen szinte végtelen lehetőség áll egy művész, illetve egy fotós rendelkezésére a választható témák tekintetében. Ebből a szempontból egy fotóstúdió igazán előkelő helyen lehet, ha azt újra és újra felkeresik, hogy műtermeiben, vagy stúdióiban készítsék el a hőn áhított képeket. Egy fotóstúdió vezetése és tulajdonosa számára valóban ez a legnagyobb megtiszteltetés, mert ez nemcsak azt jelzi, hogy jó helyen van egy klassz műterme, hanem összességében véve választják őt. Ebbe a választásba pedig iménti tények mellett igen erősen vet a latban – ha nem éppen döntő erejű – hogy milyen a hely felszereltsége, milyen kellékeket tud a hozzá látogató alkotók rendelkezésére bocsátani, és milyen emberi, illetve szakértelmi többlettel tudja támogatni az éppen születő és kibontakozó alkotói folyamatokat. Miért olyan fontosak ezek az összetevők egytől egyig? Talán mert egy FotósStúdió látogatóközönsége sem feltétlenül egy homogén „közeg”, hanem nagyon sokféle emberből tevődik össze a legkülönbözőbb érdeklődési körökkel és alkotói vágyakkal. Ezek az irányok annyira sokfélék, hogy nem is lehet számszerűsíteni, kiteljesedésének gyakorlatilag csak a képzelet szabhat határt. Jönnek ide profi fotósok és kezdők egyaránt, valamint lelkes amatőrök is.

fotóstúdió

Fotóstúdió az érdeklődés minden szintjén

Fentiek okán egy fotóstúdió nyilván nem tehet különbségeket, a hozzá forduló emberek között, de mint kiterjedéssel rendelkező, behatárolt helyiség, bizonyos – kellően tág -kereteket kell, hogy szabjon, mint amolyan működési feltételek. Ezek a keretek lehetnek például a terembeosztások rendje is, illetve az egyes helyiségekre vonatkozó egyedi házirendek is, amelyek biztosítják, hogy ne csak egy egyszer használatos szobaként tekintsenek rá használóik, amit csak úgy le lehet amortizálni, hanem sajátjukként vigyázzanak rá és olyan állapotban adják át a soron következő felhasználóknak, amilyenben ők maguk is megkapták azt. Látható, hogy ezek amolyan házszabályok, melyeket egyszerűen le kell fektetni ahhoz, hogy ne legyen félreértés a későbbiekben. Ezzel együtt nyilvánvalóvá válik, hogy más igényei lesznek egy kezdőnek, aki végleteit szemlélve vagy óvatlan típus és mindenre fel kell hívni a figyelmét, vagy éppenséggel ódzkodik attól, hogy bármihez is hozzáérjen, vagy bármit megmozdítson. Az ő segítségükre kell, hogy biztosítson a fotóstúdió egy segítő személyzetet, aki segít neki biztonsággal eligazodni az eszközök rengetegében. A haladóbbak számára a segítség általában már inkább konzultációs jelleget ölt, hiszen rutinjuknál fogva ők otthonosabban mozognak már a fényképezéstechnikai eszközök használatában is és vélhetően határozottabb elképzeléseik vannak arról, mit is szeretnének pontosan. Ők meg saját maguk kérik a segítséget bizonyos dolgok, vagy technikák megvalósításához.

A fotóstúdió nagy haszna

Ez bizony sokrétű dolog és számos összetevője van. Az elsődleges nyilvánvalóan a megfelelő méretű, fekvésű és megvilágítású helyszín biztosítása. Ezt általában érzésre meg tudják mondani már a gyakorlottabbak. A felszerelés, a kiegészítő kellékek és berendezések a második legfontosabb része a műtermi repertoárnak. A soron következő értéktöbblet, amit még nyújtani tud, az a segítőkész és szakavatott személyzet, akik partnerek a megálmodott témák formába öntéséhez és segítenek kivitelezni az elképzelt célokat.

Ha hasznosnak találod, oszd meg másokkal is: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin