Kondenzációs kazán cseréje előtti tudnivalók

Újra itt van a hideg, téli időszak, szinte mindenki elindította már a fűtés. Vannak sokan, akik gondolkodnak azon, hogyan lehetne még hatékonyabban és pláne olcsóbban megoldani a fűtésüket, nekik szeretnék segíteni a kondenzációs kazán bemutatásával és ajánlásával.

Azért döntöttem el, hogy írok erről, mert sok a tévhit és a rossz tervezés okozta csalódás a kazán cserékkel kapcsolatosan. Szakemberek és szak weboldalak is hangoztatják, hogy a www.ventil-team.hu – kondenzációs gázkazán sok pénzt spórolhat meg nekünk és még ráadásul környezetbarát is. Ehhez azonban nagyon pontos előzetes tervezésre és információgyűjtésre van szükségünk. Ezeket fogom felsorolni.

Kondenzációs kazán alapismeretek

Amikor a fűtési rendszerünk felújítása, cseréje mellett döntünk, tisztában kell lenni alapdolgokkal. Ehhez nagyon kevesen értünk. Ilyenkor feltétlenül szakemberre lesz szükségünk, aki segít eligazítani a kondenzációs kazán rendszerek „erdejében”. Ebben hatalmas segítségünkre lehet a Ventil-Team Kft. akik az egyik legnagyobb és legprofibb internetes webáruházzal és szakember gárdával rendelkeznek.

A legfontosabb szempont, hogy az új kazánunk tökéletesen illeszkedjen a meglévő fűtési rendszerünkbe, illetve igazítsuk ahhoz a meglévőt, hogy a kondenzációs kazán a maximális hatékonysággal tudjon minket szolgálni: www.ventil-team.hu/kazan Nem mindegy milyen radiátorokkal, alternatív fűtési rendszerrel (padló, fal, mennyezet) rendelkezünk, milyen nyílászáróink vannak, mekkora a ház szigetelése, stb. Ezek felmérése és ismerete nélkül egyszerűen nem lehet pontosan tervezni. Minden esetben szükség lesz tervezőre és engedélyeztetésre a szolgáltatónknál. És ezeket nagyon sokszor a „kókler” kivitelezők egyszerűen nem veszik figyelembe és csak tolják a szánkba a különböző számlákat.

Kondenzációs kazán

A kondenzációs kazán lényege konyhanyelven

A technológia lényege a kondenzáció: a gáz elégetéséből keletkező, a kéményen át távozó füstgáz nedvességtartalmát használja a rendszer. A kazán hőcserélőjében pára keletkezik, amely egyben hőt is termel, amit a kondenzációs kazán, fűtésre tud használni. Így a készülék magasabb, 102-109%-os hatásfokkal képes dolgozni, szemben a hagyományos gázkészülékek 70-75 vagy a turbós készülékek 80-85%-val.

Ahogy már fent is írtam a tervezéssorán kell a kazánhoz igazítani a radiátor rendszerünket, mert a radiátor mérete, felülete és a szoba elérni kívánt hőmérséklete határozza meg, hogy működőképes-e a rendszerünk egyáltalán.

Nagyon fontos a víz minőségére is figyelni, mert a kazánok csövei nagyon keskenyek, azonban erre is tudnak a Ventil-Team Kft. munkatársai adalékanyagokat ajánlani.

Mi az az időjárásfüggő szabályzó?

Sokat lehet hallani, hogy ezek a kazánok csak időjárásfüggő szabályzóval együtt fejtik ki a maximális teljesítményüket. Ez figyeli a külső hőmérsékletet és ehhez állítja a fűtővíz hőmérsékletét. Ez sajnos külön költséget jelent, azonban már az első fűtési szezonban visszajön az ára.

Ha hasznosnak találod, oszd meg másokkal is: Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin