Kondenzációs kazán cseréje előtti tudnivalók

Újra itt a hideg, elérkezett a téli időszak, szinte mindenki elindította már a fűtés. Vannak sokan, akik gondolkodnak azon, hogyan lehetne még hatékonyabban és pláne olcsóbban megoldani a fűtésüket. Nekik szeretnék segíteni a kondenzációs kazán bemutatásával és ajánlásával.

Azért döntöttem el, hogy írok erről, mert sok a tévhit és a rossz tervezés okozta csalódás a kazán cserékkel kapcsolatosan. Szakemberek és szak weboldalak is hangoztatják, hogy egy megfelelő kialakítású gázkazán sok pénzt spórolhat meg nekünk és még ráadásul környezetbarát is. Ehhez azonban nagyon pontos előzetes tervezésre és információgyűjtésre van szükségünk. Ezeket fogom felsorolni.

Kondenzációs kazán alapismeretek

Amikor a fűtési rendszerünk felújítása, cseréje mellett döntünk, tisztában kell lenni alapdolgokkal. Ehhez nagyon kevesen értünk. Nem is csoda, hiszen az ember életében maximum háromszor négyszer adja a fejét a fűtésrendszer cseréjére vagy új kiépítésére, így nem is igazán van honan tapasztalatot szereznünk. Ezen nincs mit szégyellni. Persze vannak azok a maximalisták, akik ilyenkor elkezdenek szaklapokat, leírásokat bújni és autodidakta mód mérnökké képzik inkább magukat. Még nekik is azonban ilyenkor feltétlenül szakemberre lesz szükségünk, aki segít eligazítani a kondenzációs kazán rendszerek „erdejében”. Ebben hatalmas segítségünkre lehet a Ventil Kft. ami az egyik legnagyobb és legprofibb internetes webáruházzal és szakember gárdával rendelkezik.

A legfontosabb szempont, hogy az új kazánunk tökéletesen illeszkedjen a meglévő fűtési rendszerünkbe, illetve igazítsuk ahhoz a meglévőt, hogy a kondenzációs kazán a maximális hatékonysággal tudjon minket szolgálni: www.ventil.hu/kazan Nem mindegy milyen radiátorokkal, alternatív fűtési rendszerrel (padló, fal, mennyezet) rendelkezünk, milyen nyílászáróink vannak, mekkora a ház szigetelése, stb. Ezek felmérése és ismerete nélkül egyszerűen nem lehet pontosan tervezni. Minden esetben szükség lesz tervezőre és engedélyeztetésre a szolgáltatónknál. És ezeket nagyon sokszor a „kókler” kivitelezők egyszerűen nem veszik figyelembe és csak tolják a szánkba a különböző számlákat. Vagy még rosszabb, maguk is megfeledkeznek róla.

Kondenzációs kazán

A kondenzációs kazán lényege konyhanyelven

A technológia lényege a kondenzáció: a gáz elégetéséből keletkező, a kéményen át távozó füstgáz nedvességtartalmát használja a rendszer. A kazán hőcserélőjében pára keletkezik, amely egyben hőt is termel, amit a kondenzációs kazán, fűtésre tud használni. Így a készülék magasabb, 102-109%-os hatásfokkal képes dolgozni, szemben a hagyományos gázkészülékek 70-75 vagy a turbós készülékek 80-85%-val.

Ahogy már fent is írtam a tervezéssorán kell a kazánhoz igazítani a radiátor rendszerünket, mert a radiátor mérete, felülete és a szoba elérni kívánt hőmérséklete határozza meg, hogy működőképes-e a rendszerünk egyáltalán. Ebben is nagy segítségünkre lehet a www.ventil.hu – kondenzációs gázkazán választék és a csapat szakártelme, hogy gürdülékenyebben menjen a vásárlás és a csere.

Nagyon fontos a víz minőségére is figyelni, mert a kazánok csövei nagyon keskenyek, azonban erre is tudnak a Ventil Kft. munkatársai adalékanyagokat ajánlani.

Mi az az időjárásfüggő szabályzó?

Sokat lehet hallani, hogy ezek a kazánok csak időjárásfüggő szabályzóval együtt fejtik ki a maximális teljesítményüket. Ez figyeli a külső hőmérsékletet és ehhez állítja a fűtővíz hőmérsékletét. Ez sajnos külön költséget jelent, azonban már az első fűtési szezonban visszajön az ára. Kényelmi szempontból sem az utolsó, hogy a rendszer kvázi helyettünk figyelemmel követi a külső hőmérsékletet és nem nekünk kell folyton előre gondolkodnunk.

Kazán vásárlás

Van még pár apróság, amire nem árt odafigyelni a fentieken kívül. Mert persze említettük, hogy hogy is működik és ez alapján miket kell figyelembe venni. Beszéltünk róla, kivel konzultáljunk, hogy fontos jó szakembert választani. Persze, és azt meg, hogy csináljuk? Egyik legkézenfekvőbb, hogy barátokat, ismerősöket kérdezgessünk, kinek milyen tapasztalata volt, van-e valakinek jól bevált szakija?

A másik lehetőség olyan helyen vásárolni, ahol már szakmai segítséget is tudnak nyújtani. Sokakat ez vonzza a Ventil Kft. csapatához, mert a vásárlás mellett itt igazi szaktudás segíti a mi dolgunkat is. Mivel ugyanaz a cég ad tanácsot a vásárláskor, ők intézik a kiszállítást, majdan a beszerelést is, nyilván körültekintéssel járnak el, hogy mindkét fél számára zökkenmőmentesen menjen végbe a beüzemelés.

Ha hasznosnak találod, oszd meg másokkal is: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin