Van értelme a monitor szemüvegnek?

Mi az a monitor szemüveg?

Elég sok tévhit kering arról, mit is csinál valójában a monitor szemüveg és érdemes ezeket tisztába tenni, mielőtt bárki is vásárlásra adná a fejét. Elsősorban lényeges, hogy a mai monitorgyártók már sokkal több figyelmet fordítanak az egészségkárosító hatások korlátozására, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy maga a kijelző felszínét különféle rétegek fedik, amik arra szolgálnak, hogy a bizonyítottan káros sugarak, fények, ne jussanak át. Éppen ezért a monitor szemüveg nem teszi meg még egyszer ugyanezt. Sokkal indokoltabb ezt a védőréteget magára a képernyőre helyezni, mint az orrunkra, hiszen az sokkal kisebb felület és igencsak megvastagítaná a lencsét is. Úgyhogy amikor szemüvegek közt böngészünk, ne tévesszük ezt össze egy védőszemüveggel.

Nagy vita kering a kékfény hatásairól a mai tudományban. Ami biztos, hogy a mai ember sokkal több kékfénynek van kitéve különböző LED világítások és monitoroknak hála, mint száz évvel ezelőtti társaink. Ugyanakkor az is biztos, hogy adott szintű kékfényre szükségünk van és jótékonyan hat az egészségre. Túl sok pedig káros. Bár ez a legtöbb hatással így van a napfény D-vitamin tartalmától a rákkeltő hatásáig szinte mindennel, a kékfény esetében máig vitatott, hol húzódik a határ és mi is az az egészséges mérték? Ezért igen nehéz azt is meghatározni, hogy mennyiben védekezzünk ellene? Amíg a tudomány nem foglal állást, tegyük meg mi helyette. Nem könnyű kitapasztalni, hogy érzékenyek vagyunk-e rá, de egy jó szakember segíthet abban, milyen jelekre ügyelve ismerhetjük meg jobban magunkat.

A monitor szemüveg feladata

A monitor szemüveg tehát nem egy preventív eszköz. Sokan gondolják, hogy ha hordják rendszeresen, akkor nem fog romlani a szemük. Ez nem igaz. Viszont az se igaz, hogy ne érne semmit. A monitorral való hosszas munka egy igen speciális helyzet, ami elég sok tekintetben eltér más olyan tevékenységektől, amihez már gyártottak sikeres szemészeti termékeket. A képernyő olyan méterre, fél méterre helyezkedik el tőlünk. A fókuszunkat folyamatosan váltogatva hol magunk elé a képernyőre, hol a jegyzeteinkre, hol a kollegákra tekintünk és ez a húsz centi, fél méter, négy méterig terjedő váltogatás az egyik, amiben a szemünk óhatatlanul elfárad. Erre egy bifokális lencse nem megoldás, mert azt egy televíziónyi távolság és egy olvasótávolság közti váltogatásra fejlesztették ki. Bifokális lencsével ugyanúgy hunyorognánk a felső lencsével és kénytelenek lennénk folyamatosan döntött fejjel, merev nyakkal az alsót használni. Ez biztos recept a hosszú, rossz tartáshoz, amin a legkiválóbb ergonómiai eszközök sem segítenének.

Így tehát a monitor szemüveg egy olyan tartományt fog élesnek mutatni, amit ebben a speciális helyzetben, számítógépes munkakor használunk. Fontos, hogy a számítógép távolságát és az egyes kollégák, közeli kiírások, bármi, amit rendszeresen nézegetünk, mind beleessenek. Fontos, hogy a monitor szemüveg igazodjon a képernyő távolságához és erre egy hagyományos olvasószemüveg ugyanúgy nem alkalmas, mint a bifokális. Az olvasnivalót nem ugyanolyan távolságból vizsgáljuk, mint a monitort, ezért értelemszerű, hogy nem is tudjuk ugyanazt a kényelmes használatot elérni vele egy számítógép esetén. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy valaki nagyon előrehajolva dolgozik, ami szintén rossz tartást eredményez.

Monitor szemüveg szükséges, ha..

Az első jele annak, hogy monitor szemüveg kellhet nem az, hogy homályosan kezdünk látni. A szemromlás nem különíthető el a hosszas monitorhasználattól, de valójában akármit néznénk ennyi ideig, ritka pislogással, hasonló eredményt tapasztalnánk. Ha megerőltettük a szemünket, általában onnan derül ki, hogy száraz, ég, viszket, vörös vagy bevérzett, és kíséri hát vagy nyakfájás, ami a bemerevedett egész napos rossz tartás eredménye. Fényérzékenység ugyanúgy előfordulhat, mint intő jel, hogy itt az ideje egy https://eoptika.hu/kategoriak/monitor-szemuveg.html monitor szemüveg kipróbálásának. Ezt még tovább tetőzi, hogy a tekintete gyakran váltogat közeli és távoli fókuszok között, a képernyő után ügyfelekre pillant, dokumentumokra és vissza a képernyőre. A monitor szemüveg kérdése általában a 35-45 éves korosztályban merül fel leginkább. Ebben a korban kezd kiütközni először, hogy a szemlencse már egyre kevésbé tud alkalmazkodni a változó távolságokhoz való fókuszáláshoz. Ilyenkor elkezdjük nyújtogatni a nyakunkat, ha olvasunk valamit, közelebb emeljük, és sokan veszik észre, hogy különösen fárasztóvá válik a számítógépezés. Erre lehet megoldás egy monitor szemüveg. Ez még nem feltétlenül jelenti, hogy folyamatosan hordanunk kéne egy szemüveget, de a kellemetlen tüneteket mindenképpen enyhíteni tudja, ha munka közben használjuk.

Home Office Notebook Glasses Desktop Workspace

Milyen legyen a monitor szemüveg?

Kényelmes. Hiszen a monitor szemüveg legfőbb célja, hogy ne kelljen furcsa testhelyzetekben hosszan megerőltetnünk a szemünket. Hogy melyik az a dioptria és távolság, ami nekünk lesz pont megfelelő, nem egy sematikus dolog. Nincs két egyforma szempár, nincs két egyforma ember és két egyforma munkaterület sem. A pontos adatok beállításánál nagyon fontosak ezek a részletek és az optikus sok olyan kérdést fog feltenni, amiről nem is gondolnánk, de befolyással van arra, milyen monitor szemüveg lesz számunkra az ideális. Emellett néhány alapvető réteget is érdemes rátetetni, amelyet a klasszikus szemüveg viselésnek hála már tudjuk, hogy hosszútávon hasznos: antireflex réteg a tükröződések ellen, illetve egy tisztíthatóságot javító réteg, karcmentesség elleni réteg stb.

Ha hasznosnak találod, oszd meg másokkal is: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin